Vandaag in 1984: Do They Know it’s Christmas Time wordt opgenomen

Do They Know It’s Christmas? werd op 25 november 1984 opgenomen in een studio in Londen door Band Aid, een gelegenheidsgroep van populaire pop- en rocksterren uit het Verenigd Koninkrijk in die tijd. Het was bedoeld om geld in te zamelen voor bestrijding van een acute hongersnood in Ethiopië.

Het lied confronteert de luisteraar met het feit dat het westen kerst viert, zonder zich te realiseren dat mensen in de derde wereld van de honger sterven. Dit wordt onderstreept in de zin “Well tonight thank God it’s them, instead of you”, gezongen door U2-zanger Bono.

Het lied begint met een (vertraagde) sample van The Hurting van Tears For Fears. De drums werden (in één take) gespeeld door Phil Collins.

Nadat het nummer wereldwijd een succes was geworden, werd in de Verenigde Staten de formatie USA for Africa samengesteld, die het nummer We are the world opnam. Ook dit werd wereldwijd een grote nummer 1-hit.

Het succes van de beide songs gaf Midge Ure en Bob Geldof de moed om een groot benefietconcert te organiseren voor ditzelfde goede doel. Daarmee was Live Aid op 13 juli 1985 geboren.

In totaal zijn er meer dan 3.550.000 exemplaren van de single verkocht in het Verenigd Koninkrijk[1].

Een gedachte over “Vandaag in 1984: Do They Know it’s Christmas Time wordt opgenomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *