Vandaag (24 september) in 1991: Nirvana – Nevermind

Nevermind is het tweede studioalbum van de Amerikaanse grungeband Nirvana. Het album werd op 24 september 1991 uitgebracht en betekende de definitieve doorbraak voor de band. De groep scoorde een wereldhit met de single Smells Like Teen Spirit; ook In Bloom, Come as You Are en Lithium werden hits.

Invloed

Voordien was Nirvana een van de vele obscure groepjes uit Seattle, nadien waren ze een commerciële hoogvlieger die het hele muzieklandschap had veranderd. Nadat de jaren tachtig werden gedomineerd door hairmetal en electropop, werd mede dankzij Nevermind de muziek meer georiënteerd op rock. Samen met andere grungebands uit Seattle, zoals Pearl Jam en Alice in Chains, veranderden ze het gezicht van de commerciële muziek volledig. Ze brachten de underground als het ware naar boven.

Het album dankte zijn succes ook aan de propere productie – tegen de normale grungegewoonte in – die het album en met name het nummer Smells Like Teen Spirit geschikt maakte om op de muziekzender MTV gespeeld te worden. De producer was Butch Vig; die sinds 1994 ook de drummer is van de power-pop band Garbage.

Hoes

De baby die op de hoes te zien is is Spencer Elden. Hij werd willekeurig gekozen. Als beloning beloofden Kurt en Courtney later eens met hem naar een restaurant te gaan (wat nooit gebeurde, aangezien Kurt Cobain zelfmoord pleegde). Op de cover is hij vier maanden oud. De vishaak met het dollarbiljet eraan werd later digitaal toegevoegd. Het beeld symboliseert de teloorgang van de jeugdige onschuld.

De ouders van Elden kregen 200 dollar voor de foto. In 2007 gaf Elden aan zich te schamen voor de foto. Naar eigen zeggen voelt hij zich de allergrootste pornoster ter wereld, omdat de cd over de gehele wereld verkocht is.[1] Echter, in 2016 verklaart hij er vrede mee te hebben en heeft zelfs een “25 jaar na dato”-foto laten maken, waarbij hij zelf heeft voorgesteld ook bij deze foto naakt te zijn. Dit laatste is door de fotograaf tegengehouden.[2]

Geheim nummer

De eerste vijftigduizend exemplaren van dit album stopten na het nummer Something In The Way. Alle andere bevatten na dat nummer een stilte van tien minuten gevolgd door een verborgen nummer: Endless, Nameless. Het is een soort jamsessie die ontstond toen een opname van Lithium misliep.

Een gedachte over “Vandaag (24 september) in 1991: Nirvana – Nevermind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *